Javulhat a magyar vállalkozások működési környezete?

Szíjjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere június 15-i, koraesti élő videójában beszélt arról, mit tesz a kormány a koronavírus okozta válság utáni sikeres oltási kampány nyomán létrejövő relatív előny kihasználásának, ezen keresztül pedig a magyar vállalkozások működési környezetének javítása érdekében.

2021.06.15-én, a kora esti időszakban jelentkezett be személyes Facebook oldalán Szíjjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere a Gazdasági Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs alakuló üléséről. Ezt követően, szintén a közösségi médiában beszélt arról, hogy miként kívánja a kormány kihasználni a világjárványt követő sikeres oltási kampány okozta relatív gazdasági előnyt. 

Ennek kapcsán többek között elmondta, hogy a mostani időszakban olyan lépéseket kell tenni, amelyek

 „lehetővé teszik, hogy minél több új beruházás érkezzen Magyarországra „ , 

valamint, hogy szükséges, hogy 

 „ezek a beruházások folyamatosan növeljék a magyar gazdaság hozzáadott értékét és technológiai színvonalát”.

Mivel a külgazdasági és külügyminiszter szerint jelenleg kiemelten nagy a verseny a gyártási és szolgáltatási kapacitásokért, s ezzel párhuzamosan a hazai és nemzetközi tőke- és a munkaerőpiacon is egymásnak feszülnek a versenytársak, a magyar vállalkozások technológiai fejlesztésének és versenyképességének támogatása a gazdaság újraindításának egyik alappillére lesz.

Az elmondottakból kifolyólag vélhetően a hazai és Európai Uniós finanszírozású pályázati felhívások megjelentetésének és a források elosztásának ütemezése is e célzott támogatási tevékenység része lesz. Az új pályázati költségvetési ciklus első, a vállalkozások technológiai fejlesztésére összpontosító, GINOP Plusz-1.2.1. kódszámú felhívására 2021. július 12-től lehet pályázatot benyújtani. 

forrás: portfolio.hu és Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala